بیتکوین چیست؟
پیدایش بیتکوین به اواخر سال 2008 و سال 2009 برمیگردد که درست بعد از بحران مالی جهانی است. "ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto)" خالق مرموز بیتکوین، در سال 2008 با انتشار مقالهای، خبر از نوع جدیدی از پول دیجیتال به نام بیتکوین داد. در این مقاله که به آن "وایتپیپر (Whitepaper)" نیز گفته میشود، سازوکار این سیستم پولی جدید ارائه شده بود و در سال 2009 ساتوشی سیستم مبتنی بر مقاله خود را ساخت و به دنیا ارائه کرد. بیتکوین خود را اینگونه معرفی میکند: "بیتکوین نسخهای از پول الکترونیک هست که به افراد این امکان را میدهد که به صورت کاملا همتا-به-همتا و بدون هیچ واسطه مالی پرداخت آنلاین داشته باشند."
این پول دیجیتال در طی این مدت توانسته است در مقاطعی ارزش هر سکه خود را از صفر به چند ده هزار دلار برساند. همین مساله، افراد زیادی را از سراسر دنیا جذب بیتکوین کرده است. پیدایش بیتکوین، سبب ایجاد دید جدیدی نسبت به سیستمهای مالی، مدیریتی و تصمیمگیری در دنیا شده است و همین موضوع، ایجاد بیش از 10 هزار ارز دیجیتال در حوزههای مختلف را ممکن کرده است. برخلاف ارزهای رایج که توسط بانکهای مرکزی هر کشور ایجاد میشوند، بیتکوین به وسیله دستگاههای محاسباتی و در طی یک فرآیند از پیش تعریف شده ایجاد میشود. همچنین برخلاف پولهای رایج که به دو صورت فیزیکی و دیجیتال وجود دارند، بیتکوین تنها به صورت دیجیتال موجود است.
با توجه به این که گفتیم بیتکوین توسط دستگاههای محاسباتی تولید میشود، یک تفاوت عمده هم میتوان برای بیتکوین با پول رایج در نظر گرفت و آن، نحوه تایید و ثبت تراکنشها است. تراکنشهای مالی با پولهای رایج توسط بانکهای مرکزی هر کشور یا سیستمهای بانکی بینالمللی تایید و ثبت میشوند. با توجه به این که در بیتکوین این سازمان مرکزی وجود ندارد، وظیفه تایید، ثبت و نگهداری تراکنشها نیز بر عهده دستگاههای محاسباتی است. بنابراین، این دستگاهها هم تولیدکننده بیتکوین و هم تاییدکننده و نگهدارنده تراکنشهای آن هستند.